Beatrice Morrow Cannady Elementary School

North Clackamas School District | Clackamas Oregon

The new elementary school will provide for future enrollment of 550 students, and will employ 50-60 staff members. The school will include classrooms, Media Center, Cafeteria, Gymnasium, school, office, and support areas in a combination of one and two story building wings that will have approximately 63,000 square feet of enclosed area. Major site components are parking and service areas, outdoor play areas, and an open soccer and softball field.

The elementary school building is composed of one and two-story building wings on either side of a central school entrance. Classroom and Media Center portions are arranged in a compact, two-story wing to the east. Gymnasium, Cafeteria, and support areas are placed in an opposing one-story western wing. Linking the two is a single-story school entrance, School Office, and central circulation hall.

The elementary school’s appearance was developed by articulating building forms with carefully selected materials that balance first cost with durability and maintenance issues. It is desired that the new school appear appropriately-scaled, engaging, and telling of a lasting neighborhood institution in the city of Happy Valley, consistent with North Clackamas School District’s family of school facilities.

The building elements, surfaces and openings were designed to reflect the kinds of spaces within: classroom elements sized for a single class of students, and cafeteria or gymnasium elements developed as large group activity places. The recessed elementary school entrance and plaza creates a sense of entry along with the adjacent administrative area to form a welcoming place for the offices and conference rooms within.

The elementary school building design goal was to completely avoid a singular, monolithic appearance. A central conceptual objective was to create a collection of masses with a variety of elements following the site’s topography to form a subtle interpretation of an agrarian complex of structures with individual roof forms that are evocative of residential and barn structures. Both educational facility planning aspects and Neighborhood Design Guidelines work together resulting in a school building that is: 1.) a legible composition of distinct parts; 2.) a rich environment that is articulated to make it an engaging and distinctive place. Building frontages and rooflines are designed not solely for interest, but to allow greater legibility of key school functions: classrooms, cafeteria, gymnasium, administrative offices, etc. Large scale, singular symmetry is avoided in favor of local symmetries that are appropriate for a neighborhood-scaled building and to distinguish the school’s distinct parts. At the classroom wing, building projections are used not only achieve a complex massing but also to accommodate larger Kindergarten classrooms that add exterior interest and refine the scale of the building. Finally, sloped roofs are used to reinforce the conceptual massing and ensure an engaging neighborhood school environment.

Estimated Completion Date August 2019
Size 61,700 S.F.

Key Personnel

Dan Hess
Julie Condon
Brett Lundmark
Rebecca Seward-Beamer
Klaudia Zarakowski
Thea Wayburn