Sherwood New High School

Sherwood School District | Sherwood, Oregon

In November 2016, residents of Sherwood passed a bond to replace the existing high school with a replacement facility on a new site to accommodate future growth, significantly increase the size of athletic fields for schools and community use, and reduce the District’s reliance on portable classroom buildings.

The new high school, targeted for completion in June of 2020, will address overcrowding at the existing high school, while keeping Sherwood a one-high school community.  Located on a sloped site with views to the Cascade Mountain Range and to Mt. Hood, the high school will work with the existing grade, placing program elements at multiple levels, creating adjacencies, connections, and synergies between elements and helping to support simultaneous community use of programs.

Organized around a conceptual “cascades of spaces” the high school will provide a series of centrally located interior and exterior spaces that support student gathering and social interaction.  These complementary spaces are linked in sequence, stepping down from the third story commons, to a second story lobby, and out into a stepped exterior courtyard.  Stairs and amphitheater seating areas located when level changes occur, create places for students to come together.

Additionally, the school is organized around a series of important spaces or “points of attraction” that assist with wayfinding and draw students together.  The spaces, the Commons, Media Center, and a multi-story student atrium with views to Mt. Hood, dubbed “Cascade Point”, become metaphorical intersections where all Sherwood High School Students, whatever their interest, and regardless of the particular paths of their educational journey, come together.

Courtyard design is similarly ambitious in attempting to utilize building and landscape to imbibe the high school with meaning. The design utilizes the changes in level and an analogy of layers to develop an understanding of regional geology.  Additionally, the building and courtyard reference regional landmarks and geography as a way to connect students to the world.

Estimated Completion Date June 2020
Size 362,000 S.F.

Key Personnel

Karina Ruiz
David Johnson
Tonie Esteban
Jay Fesler
Scott Thorson
Alec Perkins
Timothy Ruppel
Andrew Werth
Ed Hererra
Abel Mekanik
Kenneth Breaux
Susan Wurdeman
Izzy Anderson